• Gratis consult
  • Veilig en snel betalen
  • Gratis verzending boven 30 euro
Uw winkelwagen is leeg.

Jazzlegende Louis Armstrong en cannabis

afbeelding van Henri
Henri
 

“What a wonderful world” is een nummer dat iedereen kent. In 1967 kwam jazzlegende Louis Armstrong met dit nummer. Wie aan deze legende denkt, herinnert zich klassieke, jazzy, uitbundige deuntjes, getint met nostalgie. In de jaren ‘20 groeide hij als eerste Afro-Amerikaanse muzikant door tot een wereldwijde legende. Louis Armstrong was niet alleen Jazz. Hij is in staat geweest invloed te hebben op de gehele muziekcultuur van die tijd.

Jazzlegende Louis Armstrong en cannabis

Jazzlegende Louis Armstrong en wiet

Wat velen van jullie niet weten is dat Louis Armstrong vanaf de jaren ‘20 cannabis gebruikt. Dit deed hij ook voor en tijdens zijn optredens en opnames. Hij noemde wiet altijd liefkozend 'the gage'. Wat Louis Armstrong toen al in zag was dat alcohol meer kapot maakt dan je lief is. Voor hem was cannabis een soort medicijn dat hem op creatieve gedachten bracht. “Beter een joint dan een goedkope dronkaard zijn” zei Louis tegen biograaf Max Jones.

Velen denken dat met name het jazz-instrumentale lied 'Dreuzels' sterk beïnvloed is door cannabis. In die periode werd door veel jazzmuzikanten de term "Dreuzels" of "mokken" gebruikt om naar cannabis te verwijzen. 

Louis Armstrong gearresteerd vanwege cannabisgebruik

In 1930 opende Amerikaanse kranten met het nieuws dat hun Jazzlegende Louis Armstrong was gearresteerd vanwege cannabisgebruik. Louis stond samen met zijn drummer Vic Berton buiten een joint te roken tijdens een optreden in de Cotton Club in Culver City, Californië. Later vertelde Louis aan een biograaf:

“Vic en ik waren net aan het genieten van een joint. We lachten met elkaar, waren blij met elkaars gezelschap en genoten van de wiet. Juist op dat moment kwamen er twee van die "wouten" (politie) aan en riepen we nemen jullie mee. Op het bureau werd al snel duidelijk dat de arrestatie van Jazzlegende Louis Armstrong was ingegeven door een bandleider die jaloers was op het talent van de Jazzlegende. Gelukkig voor Louis waren de agenten erg fan van de muziek van de jazzlegende. Toch moest hij negen dagen in de Downtown Los Angeles City Jail doorbrengen. Volgens Louis heeft dit de liefde voor cannabis alleen maar sterker gemaakt.

De rechter veroordeelde Louis Armstrong tot een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden. Na negen dagen stond Louis Armstrong alweer in een muziektent voor zijn publiek. Vanwege de arrestatie kwamen veel bekende artiesten naar de muziektent om deze jazzlegende te ondersteunen. Louis zei hier over:

"Ik lachte heel hard toen verschillende filmsterren naar de muziektent kwamen terwijl we een dans set speelden en me vertelden dat toen ze hoorden dat ik met marihuana was betrapt, ze dachten dat marihuana een meid was. Woo boy - dat heeft me echt gebroken! "

Door de arrestatie was de kameraadschap tussen zijn collega Vipers en hem alleen maar sterker geworden. De liefde voor cannabis zorgde voor een hechte band. Velen denken dat cannabis de muziek van jazzlegende Louis Armstrong naar niet te evenaarde creativiteit heeft gebracht. Dit is trouwens iets wat we in de muziekwereld meer zien. 

Ook vertelt Louis dat cannabis hielp om een hoop goddeloze dingen te vergeten. Cannabis geeft vreugde en inspiratie.

Heeft vice-president Richard Nixon cannabis voor Armstrong gesmokkeld?

Een van de meest vertolkte fabel over Armstrong is dat vice-president Richard Nixon voor de jazzlegende cannabis over de grens smokkelde. Het verhaal is als volgt:

Louis kwam terug uit Japan waar hij voor een ambassadeur had opgetreden. Toen hij geland was ontmoette hij vice-president Nixon. Nixon was verrast de trompettist te zien en zei: "Satchmo! Wat doe je hier?" Louis vertelde over zijn avontuur in Japan. Toen de heren richting de douane liepen zou Nixon de koffer van de jazzlegende hebben gegrepen en de legendarische zin “Ambassadeurs hoeven niet door de douane te gaan!” uitgesproken. En zo zou de cannabis van Louis probleemloos het land zijn binnengekomen. Volgens de jazzlegende was de koffer gevuld met bijna drie kilo wiet. Later informeerde Charles McWhorter (assistent in het congres) Nixon over het legendarische verhaal nadat andere muzikanten dit gehoord hadden. Een geschrokken Nixon riep uit: 'Louis rookt marihuana?' De vraag die je nu kan stellen is waarom Nixon zou schrikken als het verhaal totaal niet zou kloppen.

vice-president Richard Nixon cannabis voor Armstrong gesmokkeld?

De informatie op deze pagina over gebruik van cannabinoïden (CBD) is bedoeld als keuze hulp voor mensen die cannabis als zelfmedicatie willen gaan gebruiken. Ons nadrukkelijke advies is om dit ALTIJD eerst met uw ARTS te bespreken. Wij doen géén medische uitspraken de informatie op deze pagina is niet bedoeld om te diagnosticeren, behandelen, genezen of ziekte te voorkomen.

Download gratis ons ebook en blijf voortaan op de hoogte van onze nieuwtjes